Nokia má problém.

12.04.2004 Celý región

Žalobu podali na Nokiu investori v New Yorku, pretože zverejnený odhad zisku bol za prvý kvartál oveľa nižší ako sa predpokladalo začiatkom týždňa.
Po zverejnení týchto odhadov sa trhová hodnota spoločnosti prepadla o 15 miliárd EUR. Nokia považuje žalobu za neopodstatnenú a bude sa dôrazne brániť.

Väčšine by sa zdalo, že Nokia by bola tou poslednou telekomunikačnou spoločnosťou, ktorá by mala mať problémy so ziskom. Opak je pravdou. V utorok prekvapila spoločnosť investorov správou, že za prvé tri mesiace tohto roka očakáva zisk 17 eurocentov na akciu, zatiaľ čo predchádzajúca správa prognózovala zisk 17 až 19 eurocentov. Pomýlili sa aj analytici, pretože tí očakávali zisk až okolo 21 eurocentov. A aby toho investori nemali ešte dosť, tak ich Nokia „ dorazila“ poklesom tržieb o 2 % na 6,6 miliardy EUR.. Pritom odhad počítal s rastom 3 až 7 %.

Po zverejnení týchto informácií akcie Nokie prudko klesli.

Podľa informácii internetových stránok, predložila Nokia akciovému trhu rad zavádzajúcich prezentácii o odhadovaných výsledkoch, Žaloba tvrdí, že zodpovednosť nesú generálny riaditeľ Jorma Ollila, riaditeľ pre firemnú stratégiu Matti Alahuhta, prezident spoločnosti Pekka Ala-Pietila a finančný riaditeľ Richard Simonson.
 

Vyberte región